Astım, ciddiye alınması gereken bir akciğer hastalığı olarak kabul ediliyor ve bazı durumlarda ölümcül olabiliyor. Çocuklarda da görülen ve solunumu yüksek boyutlarda etkileyen bu hastalık büyük ölçüde solunum yollarının şişmesi ve nefes alıp vermenin imkansız hale gelmesi şeklinde vuku bulmaktadır.
Son yapılan araştırmalara göre, ailesinde alerjik bireyler olanlarda astımın görülme oranının olmayanlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca astım kalıtımsal bir hastalıktır ve ebeveynlerinde astım olan çocuklarda görülme ihtimali oldukça yüksektir. Örneğin, ebeveynlerden biri astım hastası ile, astımın çocukta da görülme ihtimali yüzde 30 civarındadır. Eğer ebeveynlerden ikisi de astımlı ise, bu durumda çocuklarda astım görülme ihtimali yüzde 60'a kadar çıkabilir. Bu da demek oluyor ki astımın nedenlerinden biri kalıtımsallık olarak açıklanabilir.
Öte yandan alerjik faktörler, en büyük ve dikkate alınması gereken astım sebebi olarak açıklanıyor. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki bazı kişiler, belirli madde ve canlıların kokularına karşı daha duyarlıdır. Örneğin toz kokusu, kedi tüyü, çiçek tozları, böcek kokuları, baharda polenleşme gibi durumlarda bireyler alerjik semptomlar gösterebilirler. Bu da astıma dönüşebilir.
Astımın nedenlerinden biri de nem olarak gösterilmektedir. Nem de astımı tetikleyebilir ve bireylerin nefes almasını güçleştirebilir. Ayrıca çevresel faktörler de astıma neden olabilirler. Bu çevresel faktörler arasında kirli hava, kömür dumanı, sigara dumanı, tebeşir tozu, parfüm ve deodorantlar, tütsüler sayılabilir.
Yapılan araştırmalarda çocuk astımı büyük ölçüde alerjik nedenlere bağlı olarak gelişen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Çocuklarda astım görülmesinin yüzde 80 nedeninin alerjik olduğu tespit edilmiştir. Bazen çocuklar belli besinlere alerji geliştirirler. Örneğin süt, yumurta ya da balık bunlardan bazılarıdır. Kokuları da çocukların solunum yollarının şişmesine ve nefes almalarının güçleşmesine neden olabilir. Öte yandan alerjiye sebepli çocuk astımlarında alerji nedenlerinden bazıları da polenler, ev kokuları ve toz olarak tespit edilmiştir.
Siz bu yazıyı okuyan kişiden birisiniz.
0 yorum: